SEDAT ORHAN’IN BASIN TOPLANTISI

Yeni Ufuk'un Görüşü..

Abone Ol
Erdemir’in yeni genel müdürü Sayın Sedat Orhan’ın basın toplantısı, rutin bir toplantı değildi; ezber bozan bir toplantıydı.
Orhan’ın toplantının başında Erdemir’in Ereğli için ne ifade ettiğinin altını çizmesi doğaldı. Bir genelleme yapmak gerekirse, Erdemir, taa kuruluşundan bu yana olduğu gibi, bugün de, Ereğli’nin toplumsal düzeninin temel kuruluşu konumunu koruyor.
Bu hem sevindirici, hem de üzücü bir tablodur.
Sevindiricidir, çünkü Erdemir, 50 yıla yaklaşan bir zaman dilimi içinde, zaman zaman sarsıntılar da geçirmesine rağmen, ayakları üzerinde durmasını bilmiş; bu şekilde Ereğli için yeni gelişen sosyal düzenin temel kuruluşu olarak, Türkiye için de, ilk yassı çelik tesisi olarak, ekonomimiz ve sosyal yaşamımızda ayrıcalıklı bir konum elde etmiştir.
Bu, Ereğli için yaşamsal önemde bir olaydır.
Üzücüdür, çünkü Erdemir’in hala, temel kuruluş konumunu koruması, Ereğli’nin toplumsal dinamiklerinin yetersizliğini de işaret etmektedir.
Bunun en somut örneği, Ereğli’nin 50 yıldır, Erdemir dışında ciddi endüstriyel yatırımlara sahne olamamasıdır.
Basitleştirerek söylemek gerekirse, 50 yıldır Erdemir üretmekte, Ereğli de tüketmektedir!
Ereğli bugün, iğneden ipliğe her şeyini “dışardan” alan, esas olarak Erdemir’in yarattığı katma değerlerle geçinen tipik bir tüketici kent konumundadır.
Bu gerçeğin de altını çizmekte yarar vardır.
Sayın Orhan, bu gerçeğin ayrıca altını çizmedi; ama, Erdemir’in Ereğli için ne ifade ettiğini rakamlarla vurgulaması, aslında, bu gerçeğin altının çizilmesi anlamına da geliyordu.
Ereğli’nin yeni endüstriyel yatırımlara ihtiyacı var. Şu var ki, bu doğrultuda ne siyasal iktidarın, ne özel sektörün ve ne de yerel yönetimin hemen hiçbir çabasının görülmemesi, kentin en önemli sorunudur bugün!..
Siyasal iktidarın Ereğli’ye sırtını dönmesini, yerel iktidarın anamuhalefet partisinde oluşuyla izah edenler vardır.
Peki, yerel yönetim bu boşluğu niçin doldurmuyor? Niye inşaata ve ranta dayalı temel felsefesini terk etmiyor; yönetim anlayışını neden sosyalleştirmiyor?
Yerel yönetim kimde olursa olsun, bu zihniyet terk edilmeden, Ereğli tüm tüketici kentlerin, istihdam daralması gibi, halkın borç sarmalına girmesi gibi temel sorunlarıyla boğuşmaya devam edecektir.
Sayın Orhan, iktidar partisi milletvekillerinin sık sık dile getirdikleri, “Erdemir sosyal sorumluluğunun bilincinde değil” eleştirilerine de somut bir yanıt verdi. Erdemir’in bugüne kadar çevre için 400 milyon dolar sarfettiğini belirtti. Kapıyı da açık bırakarak, sosyal yatırımların devam edeceğini vurguladı.
Bunun dışında Erdemir’in Ereğli için yapabileceklerinin tümünü yapmak çabası içinde olacağını söyledi.
Orhan’ın basın toplantısı, özetle, Erdemir-Ereğli bütünleşmesinin önemini vurgulayan, yapıcı, gerçekçi bir toplantı oldu.
Basın toplantısının en önemli özelliği ise, bunları da aşan şu çok önemli vurguydu. Orhan, Erdemir’in, özelleştirmeden sonra personelini siyasal faaliyetlerden uzaklaştıran tavrının değiştiği müjdesini verdi. Erdemir personeli, fabrika dışında, artık aktif siyaset yapabilecek.
Bu demokratik açılım Ereğli’ye çok şey kazandıracaktır. Ereğli’nin en eğitimli, kültürlü aydın kuşağını oluşturan Erdemir çalışanlarının siyasete de katkısının önünün açılması, Orhan’ın verdiği en önemli müjdedir.
Orhan, özetle, katılımcı, paylaşımcı demokrat bir genel müdür profili çizdi.
Tabii, Erdemir’in değerleri ile yasalar çerçevesi içinde!..
Sayın Orhan’a hoş geldiniz diyoruz.
 
Yeni Ufuk


Haber : 

Abone Ol